IJTIMOIY CHEGARALANGAN LEKSIKANING LINGVISTIK MOHIYATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz tillaridagi ijtimoiy chegaralangan leksikaning struktur, semantik hamda stilistik xususiyatlari tahlil qilinadi. Ijtimoiy chegaralangan leksika deganda ma’lum bir kasb, yosh toifasi yoki ijtimoiy guruhga xos bo‘lgan so‘z va iboralar tushuniladi. Maqolada jargon, argo, so‘zlashuv uslubiga xos leksik birliklarning ma’no o‘zgarishi, ularning shakllanish mexanizmlari hamda ijtimoiy-madaniy omillar bilan bog‘liqligi ochib beriladi. Tadqiqotda deskriptiv, taqqosloviy va semantik tahlil metodlari qo‘llanilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ijtimoiy chegaralangan leksika har bir til tizimida jamiyatning ijtimoiy tabaqalanishini, madaniy qadriyatlarini va kommunikativ ehtiyojlarini aks ettiradi.