ASSOTSIATIV MAYDONNI HOSIL QILUVCHI LEKSIK BIRLIKLAR TAHLILI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Maqolada ongda til birliklarining o‘zaro assotsiativ bog‘langan holda tashkil topishi, tayyor leksik birliklar, turtki so‘z va unga nisbatan til egasining lisoniy xotirasida “uyg‘onuvchi” til birliklari haqida so‘z boradi. Matn asosida assotsiativ maydonni ajratishning bir necha usullari ko‘rsatilib, assotsiativ maydonni ajratishning yanada soddalashtirilgan metodikasi tavsiya qilinadi: yirik matndan mavzuviy parchalar ajratilib, ularda matniy gaplar aniqlanadi, asosiy mazmunini shakllantirgan, semantik-sintaktik jihatdan tarkib topishiga xizmat qilgan tayanch birliklar olinadi. Tahlilga esa Muhammad Yusufning “Tilak” she’rining assotsiativ maydonini hosil qiluvchi til birliklari tortilgan.