O‘ZBEK TILIDA ANTROPOMORFIK METAFORANING SOTSIOLINGVISTIK TABIATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Insoniyat tarixida til va madaniyat o‘rtasidagi bog‘liqlik muhim o‘rin tutadi. Til inson fikrining ifodasi va muloqot vositasi bo‘lib, uning rivojlanishi va shakllanishi jamiyatning madaniy, ijtimoiy va tarixiy kontekstlariga bog‘liqdir. Shu nuqtai nazardan olib qaraganda, metafora tilshunoslik va sotsiolingvistika sohalarining qiziqish doirasida o‘rganiladigan muhim mavzulardan biridir. Ayniqsa, antropomorfik metafora – insoniy xususiyatlarni yoki inson shaklini boshqa ob’ekt, hayvon yoki tushuncha bilan bog‘lash jarayoni – til va madaniyatda keng qo‘llaniladigan, o‘ziga xos usul bo‘lib, insonlarning dunyoni tushunishi va tafakkur qilishida muhim rol o‘ynaydi.