(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada Mutribiy Samarqandiyning “Tazkirat ush-shuaro” asarining tarixiyadabiy qimmati va XVII asr Movarounnahr adabiy muhitini o„rganishdagi birlamchi manbalik xususiyatlari tahlil qilingan. Manbada ilk bor tilga olingan 70 ga yaqin ijodkor hayoti, hukmron sulola vakillarining she‟riyatga homiyligi hamda shoh shoirlar faoliyati ilmiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Tadqiqotda tazkiraning shoirlar madaniy maqomi, ilmiy ixtisoslashuvi (aruz, muammo, tabobat, musiqa va b.) hamda ustoz-shogirdlik an‟analarini belgilashdagi o„rni ochib berilgan. Shuningdek, muallifning shakliy va estetik mezonlarga asoslangan adabiy-tanqidiy qarashlari maqolaning markaziy obyektini tashkil etadi.