(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqola umumta’lim maktablari adabiyot ta’limi tizimida jahon dramaturgiyasi va o‘zbek milliy ma’rifatparvarlik dramalarini qiyosiy o‘rganishning nazariy-metodik konsepsiyasiga bag‘ishlanadi. Tadqiqotda qiyosiy o‘qitish usuli shunchaki ma’lumotlarni qiyoslash emas, balki badiiy matn strukturasi, milliy-madaniy kontekst hamda dramaturgik konfliktlarning evolyutsiyasini tahlil qilishning tizimli mexanizmi sifatida asoslab beriladi. Maqolada ma’rifatparvarlik davri dramalaridagi ijtimoiy-axloqiy g‘oyalarni jahon dramaturgiyasi klassik namunalari bilan parallel tarzda tahlil qilish; o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, milliy qadriyatlarni jahon madaniyati kontekstida anglash hamda badiiy-estetik tafakkurni shakllantirish bo‘yicha samarali metodik strategiyalar bayon etiladi. Shuningdek, maqolada dars samaradorligini oshiruvchi innovatsion texnologiyalar, qiyosiy tahlilning o‘ziga xos mezonlari hamda o‘quvchi tafakkurini rivojlantiruvchi muammoli topshiriqlar majmui amaliy tavsiyalar ko‘rinishida taqdim etiladi.