(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Frazeologik birliklar har qanday tilda muhim o‘rin tutadi, chunki ular ushbu til sohiblarining o‘ziga xos madaniyati, tarixiy taraqqiyoti va dunyoqarashini aks ettiradi. Frazeologik birliklarni lingvomadaniy nuqtai nazardan o‘rganish til bilan madaniyat o‘rtasidagi chuqur aloqani namoyon etadi va so‘zlovchilarning olamga bo‘lgan idroki turg‘un birikmalarning tuzilishi hamda qo‘llanilishiga qanday ta’sir qilishini ko‘rsatadi. Ushbu maqolada uchta turli til — o‘zbek, rus va ingli tillaridagi frazeologik birliklarning qiyosiy tahlili amalga oshiriladi; tahlilda ularning shakllanish xususiyatlariga hamda madaniyat bu jarayonga qanday ta’sir qilishiga e’tibor qaratiladi. Uch tildagi umumiy va o‘ziga xos jihatlarni o‘rganish orqali til va madaniyat farqlari frazeologik birliklarning shakllanishi va tushunilishiga qanday ta’sir ko‘rsatishi yoritib beriladi. Mazkur qiyosiy tadqiqot ushbu tillarning frazeologik ifodalarini rivojlantirish mexanizmlaridagi umumiy va farqli jihatlarni aniqlash, madaniyatlararo muloqot va til o‘rganish nuqtai nazaridan kengroq xulosalar chiqarishni maqsad qiladi.