(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada arab tili frazeologik tizimining murakkab qatlamlari, xususan, Mahmud Zamaxshariyning “Al-foiq fi g‘aribi-l-hadis” asarida qo‘llanilgan frazeologik birliklarning struktur-grammatik va morfologik-sintaktik xususiyatlari tadqiq etiladi. Asar leksikonidan ajratib olingan idiomatik birliklar mikrosintaktik va mezosintaktik darajalarda tasniflanib, ularning ichki qoliplari lisoniy tahlilga tortilgan. Tadqiqot obyekti sifatida fe’lli, otli, sifatli va ravishli frazemalarning mantiqiy-semantik butunligi, komponentlararo sintaktik aloqa va moslashuv masalalari o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, arab tili frazemalari qat’iy morfologik qoliplarga bo‘ysungan holda, chuqur majoziy obrazlarni ifodalovchi turg‘un konstruksiyalar hisoblanadi.