(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqola Sa’diy Sheroziyning “Boʻston” va “Guliston” asarlaridagi hikoyatlar badiiy tarjimasida onomastik birliklar – antroponimlar, toponimlar va poetonimlarning talqinini tahlil qiladi. Tadqiqotda fors-tojik madaniy konnotatsiyalar, diniy-religioz ishoratlar va tarixiy-ijtimoiy realiyalarni yetkazishdagi tarjima muammolari koʻrib chiqiladi. Transkripsiya, transliteratsiya, kalkalash, funksional-ekvivalentlik, madaniy moslashtirish hamda tavsifiy tarjima kabi usullar samaradorligi solishtiriladi. Maqola tarjimonlar uchun nomlarni standartlashtirish, izohiy apparatdan foydalanish va madaniyatlararo adekvatlikni ta’minlash boʻyicha amaliy tavsiyalar beradi.