(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada qoraqalpoq adabiyotshunosligi va folklorshunosligida epik an’analarning o‘rganilish tarixi, transformatsiya bosqichlari hamda uning yozma adabiyot bilan o‘zaro aloqalari tahlil qilingan. Tadqiqotda qoraqalpoq dostonchilik va jirovchilik maktablarining o‘ziga xos xususiyatlari, xususan, "No‘g‘oy davri" epik ijodi hamda Berdaq g‘oyalarining milliy tarixiy xotirani saqlashdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, XX asr o‘rtalaridan boshlab bugungi kunga qadar amalga oshirilgan fundamental ilmiy izlanishlar davrlashtirilib, epik motivlarning hozirgi zamon nasri, she’riyati va dramaturgiyasiga singish qonuniyatlari qiyosiy-tarixiy metodlar yordamida baholangan. Maqola yakunida epik an’ananing milliy identlikni saqlash va zamonaviy adabiy-falsafiy sintezni shakllantirishdagi konseptual ahamiyati ko‘rsatib berilgan.