(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada tilning barcha sathlarida tadqiqot ob’ekti bo‘lgan hamda murakkab birlik hisoblangan til birligi bo‘lgan so‘zning ma’no tuzilishi, mazmun mundarijasi o‘zaro munosabatdorlikda pragmatik jihatdan presuppozitsiya ifodalab, har qanday matnni mazmuniy murakkablashtirishi tahlil etilgan. So‘z murakkab birlik sifatida nutqiy aktlarning nutqiy vaziyatga mos holda nutqiy strategiya talabi bilan lokutiv, illokutiv, perlokutiv aktlarning yuzaga chiqishiga vosita bo‘lishi hamda matnlarda botiniy ma’no va mazmun ifodalashi yoritilgan. Shuningdek, so‘zning obraz, ramz, timsol ifodalab kelishi pragmatik jihatdan bo‘lishi tasavvuf yo‘nalishidagi matnlar misolida ochib berilgan. So‘zda nafaqat ma’no, balki mazmun tuzilishi ham bo‘lishi misollar orqali ochib berilgan. So‘z pragmalingvistikaning ob’ekti sifatida matnning mazmuniy murakkablashtirishi ocib berilgan.