(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada nemis va o‘zbek tillaridagi epitetlarning milliy-madaniy obrazliligi qiyosiy-lingvomadaniy usul asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot maqsadi ikkala til materialidagi epitetik birliklarning semantik-pragmatik xususiyatlarini, aksiologik yo‘nalishini hamda madaniy-kognitiv modellarini aniqlashdan iborat. Tahlil natijalariga ko‘ra, nemis epitetikasi normativ ixchamlik va institutsional kodlashga moyil bo‘lsa, o‘zbek epitetikasi sezgiy-tanaviy va madaniy jihatdan to‘yingan obrazlarni afzal ko‘radi. Universallik va madaniy o‘ziga xoslik o‘rtasidagi bu muvozanat tarjimashunoslik va lisonaviy madaniyatshunoslik uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.