(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada “Malla savdogar” dostoni variantlaridan biri misolida epik asarlarda portret va syujet muhitidagi qadriyatlar tasviri ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda xalq dostonlarida personaj portretining badiiy-funksional xususiyatlari, xususan, tashqi qiyofa orqali ichki ruhiy holatni ochish usullari yoritiladi. Shuningdek, mehmon kutish epizodlari doirasida natyurmort unsurlarining etnomadaniy va poetik vazifasi ochib beriladi. Qoraxon elbegi, Oqbilak oyim va Avazxon obrazlari misolida mehmondo‘stlik, halollik, or-nomus va muomala madaniyati kabi milliy qadriyatlarning epik talqini tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari o‘zbek xalq dostonchiligida portret va muhit tasvirining g‘oyaviy-badiiy yaxlitlikni ta’minlashdagi o‘rnini aniqlashga xizmat qiladi.