(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu nazariy tadqiqot virtual reallik (VR) texnologiyalaridan foydalangan holda fizika talabalarida tizimli tafakkurni rivojlantirishning pedagogik zarurati, nazariy asoslari va tarkibiy komponentlarini tahlil qiladi. Tadqiqot muammosi an’anaviy fizika ta’limida murakkab tizimlarni yaxlit idrok etishning cheklanganligidir. Maqolada konstruktivistik, faoliyatga asoslangan va tizimli fikrlash nazariyalari asosida to‘rt komponentli pedagogik model ishlab chiqilgan. Model motivatsion-kommunikativ, kognitiv-axborot, operatsion-faoliyat va refleksiv-baholovchi komponentlardan iborat. Maqolaning ilmiy hissasi VR texnologik imkoniyatlarini tizimli tafakkurning har bir komponenti bilan bog‘lash va o‘lchovli ko‘rsatkichlarni ishlab chiqishdan iborat.