(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada aniq fanlarni o‘qitishda SMART-texnologiyalar asosida talabalar bilimini uzluksiz baholashning nazariy-metodik modeli ishlab chiqiladi. Tadqiqotda SMART-texnologiyalar tushunchasi interaktiv, adaptiv, ma’lumotlarga tayanuvchi, bulutli va teskari aloqa mexanizmlariga ega raqamli vositalar majmui sifatida talqin qilinadi. Maqolaning asosiy maqsadi matematika va informatika fanlari misolida uzluksiz baholashni diagnostik, formativ, reflektiv va summativ komponentlarning yaxlit tizimi ko‘rinishida tashkil etishning pedagogik asoslarini aniqlashdan iborat. Adabiyotlar tahlili shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy oliy ta’limda baholashning samaradorligi faqat yakuniy test natijasi bilan emas, balki o‘quv faoliyati davomida shakllanadigan ma’lumotlar, avtomatlashtirilgan feedback, o‘zini baholash, peer-assessment va learning analytics asosida qabul qilinadigan pedagogik qarorlar bilan belgilanadi. Tadqiqot natijasida SMART-texnologiyalar asosidagi uzluksiz baholash modeli oltita bosqichdan iborat tizim sifatida taklif etiladi: diagnostik profil yaratish, mikrobaholashlarni joriy qilish, adaptiv feedback, analitik monitoring, reflektiv portfel va yakuniy verifikatsiya. Modelning amaliy samarasini ta’minlaydigan shart-sharoitlar sifatida topshiriq dizaynining kompetensiyaga yo‘naltirilganligi, o‘qituvchining raqamli-didaktik tayyorgarligi, talabaning feedback literacy ko‘nikmalari, shaffof mezonlar va barqaror infratuzilma asoslanadi. Maqola natijalari aniq fanlarda nazoratni epizodik tekshiruvdan chiqarib, uni o‘qitishni boshqarish va muhandislik tafakkurini rivojlantirishning faol mexanizmiga aylantirishga xizmat qiladi.