(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Islom dini va Sharq adabiyotida ayol shaxsi, uning ijtimoiy-ma’naviy mavqeyi hamda badiiy talqinlari tadqiq etilgan. Tadqiqot davomida Qur’oni karim va hadisi shariflardagi ayol huquqlariga oid qarashlar, tasavvuf falsafasidagi orifa ayollar (Robiya Adaviya) fenomenining ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, o‘zbek folklori, mumtoz adabiyoti (Alisher Navoiy) va jadidchilik davri asarlaridagi (Abdulla Qodiriy, Cho‘lpon) ayol obrazlarining evolyutsiyasi, ularning milliy va umuminsoniy qadriyatlar bilan bog‘liqligi yoritib berilgan. Maqola yakunida o‘zbek shoiralari ijodining o‘ziga xos xususiyatlari va Zulfiya adabiy maktabining shakllanishi masalalariga to‘xtalib o‘tilgan.