(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada ingliz tilidagi brother leksemasi hamda o‘zbek tilidagi aka va uka qarindoshlik atamalarining funksional-semantik xususiyatlari qiyosiy-lingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu leksemalarning semantik tuzilishi, etimologik manbalari, qo‘llanish doirasi hamda nutq jarayonidagi funksional imkoniyatlari yoritiladi. Shuningdek, “aka-uka”, “elder brother”, “younger brother” kabi birliklarning semantik maydoni va ularning qarindoshlik munosabatlarini ifodalashdagi o‘ziga xos jihatlari ochib beriladi. Maqolada ingliz va o‘zbek tillarida qarindoshlik terminlarining differensial va umumiy belgilarini aniqlash orqali ularning lingvokulturologik hamda semantik xususiyatlari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari qarindoshlik atamalarining til tizimidagi o‘rni hamda ularning semantik rivojlanish mexanizmlarini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.