(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada milliy mentalitet va mahalla institutining yoshlar ijtimoiylashuvidagi o‘ziga xos o‘rni mavzusi ochib beriladi. Jumladan, yoshlar tarbiyasi, ularning ijtimoiy himoyasi va jamiyatga moslashuvi masalasi butun jamiyatning, har bir mahalla va ta`lim muassasasining eng asosiy vazifasi ekanligi ta`kidlanadi. Milliy mentalitetning yoshlar ijtimoiylashuvidagi o‘rni hududiy-etnomadaniy omillar misolida tahlil qilinadi. O‘zbek milliy mentalitetining eng muhim va tayanch xususiyatlaridan biri — jamoaviylik tuyg‘usi fenomeni, ya`ni shaxsning o‘zini avvalo oila, mahalla va el-yurtning bir bo‘lagi deb his qilishi — yoshlarda mustahkam ijtimoiy mas`uliyatni shakllantirishda va ularni jamiyatga integratsiya qilishda asosiy pedagogik mexanizm bo‘lib xizmat qiladi. Milliy mentalitetning o‘zagini tashkil etuvchi etnomadaniyat fenomeniga zamonaviy ijtimoiy-pedagogik tadqiqotlarda yoshlar ijtimoiylashuvining bazaviy poydevori sifatida qaraladi. Makolada yoshlarning ijtimoiylashuvi bo‘yicha qator tavsiyalar va takliflar beriladi.