(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada taniqli o‘zbek yozuvchisi Odil Yoqubovning “Ulug‘bek xazinasi” va “Diyonat” romanlaridagi ayol obrazlari tizimi, ularning badiiy-psixologik tabiati hamda qahramonlar fe’l atvoridagi o‘zgarishlar qiyosiy-tarixiy tahlil doirasida o‘rganiladi. Ikki turli davr va ijtimoiy tuzum – feodalizm hamda sho‘ro davri turg‘unlik yillarida o‘zbek ayoli irodasining shakllanish shakllari, ularning ijtimoiy-siyosiy faolligi, individual-falsafiy qiyofasidagi evolyutsion tabiiy tarqqiyot jarayoni badiiy matn tahlili vositasida yoritiladi. Shuningdek, qahramon nomlarining muallif individual uslubini shakllantirishdagi ahamiyati va ikki tomonlama xarakter muammolarini ilmiy asoslab beriladi.