(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada atoqli o‘zbek yozuvchisi, olimi va jamoat arbobi Oybek (Muso Toshmuhammad o‘g‘li)ning adabiy-tanqidiy faoliyati ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Unda adibning o‘zbek adabiyotshunosligi hamda adabiy tanqid taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi, tanqidchi sifatidagi ijodiy pozitsiyasi va metodologik yondashuvlari yoritilgan. Shuningdek, Oybekning badiiy asarlarni baholash mezonlari, xususan, xolislik, tarixiylik va estetik mukammallik tamoyillariga tayanishi ochib beriladi. Tadqiqot davomida uning adabiy jarayon va badiiy ijod mohiyatiga doir qarashlari tahlil qilinib, ilmiyadabiy merosining zamonaviy adabiyotshunoslik uchun nazariy va amaliy ahamiyati baholanadi.