(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada analitik tafakkur tushunchasining pedagogik-psixologik tavsifi tizimli yondashuv asosida yoritiladi. Tadqiqotning maqsadi analitik tafakkurning ta’lim jarayonidagi kognitiv mexanizmlarini, uning rivojlanish shartlarini va diagnostik ko‘rsatkichlarini konseptual model sifatida asoslashdan iborat. Metodologiya sifatida nazariy-sintez, kontent-tahlil, qiyosiy tahlil hamda konstruktlarni operatsionallashtirish usullari qo‘llanildi; manbalar bazasi pedagogik psixologiya, kognitiv fan va didaktika bo‘yicha ilmiy ishlar bilan cheklangan holda tanlandi. Ilmiy yangilik analitik tafakkurni “muammo tahlili, dalilni baholash, mantiqiy xulosa va metakognitiv nazorat” bloklari kesimida ta’lim kompetensiyalari bilan moslashtiruvchi integrativ tavsif ishlab chiqilganidadir. Amaliy ahamiyat sifatida o‘qitish strategiyalarini tanlash, baholash mezonlarini belgilash va o‘quv topshiriqlarini konstruksiyalashda qo‘llash mumkin bo‘lgan pedagogik tavsiyalar beriladi.