(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada adabiyot darslarida o‘quvchilarning kreativ fikrlash kompetensiyasini rivojlantirishga xizmat qiluvchi o‘quv topshiriqlari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida zamonaviy pedagogik yondashuvlar, interfaol metodlar va ijodiy ta’lim texnologiyalarining adabiyot ta’limidagi o‘rni o‘rganildi. Kreativ fikrlashni shakllantirishda muammoli vaziyatlar, assotsiativ tafakkur, matn transformatsiyasi, rolli o‘yinlar, esse yozish va intertekstual tahlilga asoslangan topshiriqlarning samaradorligi yoritildi. Shuningdek, badiiy matn bilan ishlash jarayonida o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, estetik didi va kommunikativ kompetensiyasini rivojlantirish imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalari adabiyot darslarida kreativ yondashuv asosida tashkil etilgan topshiriqlar oo‘quvchilarning tahliliy va ijodiy tafakkurini rivojlantirishda muhim pedagogik vosita ekanligini ko‘rsatadi.