(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Zamonaviy jahon adabiyotshunosligida “shahar matni” (Urban Text) konsepsiyasi asosan Yevrosiyo va G‘arb megapolislari misolida tadqiq etilib, Markaziy Osiyo shaharlarining semiotik manzarasi global ilmiy diskursda yetarlicha reprezentatsiya qilinmagan. Ushbu maqolada o‘zbek modernizmining yirik vakili Omon Muxtor nasridagi Buxoro shahrining badiiy konstruksiyasi va uning ontologik qatlamlari tahlil qilinadi. Adibning “Buxorolik donishmand”, “Adabiyot muallimi” kabi asarlari misolida shaharning geografik lokatsiyadan mistik xronotopga aylanish jarayoni, an’anaviy“Sharq-G‘arb” dixotomiyasidan voz kechish tendensiyalari tadqiq etilgan. Tadqiqotda fazo semiotikasi va tasavvufiy germenevtika metodlari sintezi orqali Buxoroning “ko‘p qatlamli matn” (palimpsest) sifatidagi xususiyatlari ochib beriladi. Maqolada shahar labirintlari va Tariqat yo‘li o‘rtasidagi tipologik o‘xshashliklar, “Zohir” va “Botin” to‘qnashuvi hamda muallifning “so‘fiyona urbanizm” konsepsiyasi ilmiy asoslab berilgan.