(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada qardosh bo‘lmagan xalqlar vakillari hisoblangan nemis va o‘zbek xalqlarining ranglarga bo‘lgan ramziy munosabati lingvokulturologik va qiyosiy-tipologik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda rang nomlarining (koloronimlarning) semantik, frazeologik va paremiologik xususiyatlari, ularning xalq tafakkuri, mentaliteti, madaniy qadriyatlari hamda tarixiy-etnik tajribasi bilan bog‘liqligi ochib beriladi. Ayniqsa oq, qora, qizil, ko‘k, yashil va sariq ranglarning nemis va o‘zbek tillaridagi ramziy ma’nolari frazeologik hamda paremiologik birliklar asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ayrim ranglar universallik kasb etsa-da, ularning madaniy interpretatsiyasi milliy mentalitet va tarixiy taraqqiyotga ko‘ra farqlanadi.