(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur tadqiqotning dolzarbligi zamonaviy tilshunoslik, neyrolingvistika va klinik tibbiyotda neyrodegenerativ kasalliklar, xususan Parkinson kasalligi bilan bog‘liq nutq buzilishlariga bo‘lgan qiziqishning ortib borayotgani bilan belgilanadi. Parkinson kasalligi (PK) markaziy asab tizimining progressiv neyrodegenerativ kasalligi bo‘lib, substantia nigraning kamayib ketishi bilan xarakterlanadi. Ushbu patologik jarayon harakat nazoratining buzilishi va kognitiv buzilishlar bilan cheklanib qolmay, nutqiy kamchiliklarni ham yuzaga chiqaradi. Ushbu maqolada Parkinson kasalligida tez-tez ko‘zga tashlanadigan nutqiy patologik holatlar va ularning kelib chiqishi, vaqtincha davolash yo‘llari kabilarning nazariy asoslari haqida ma’lumot beriladi.