(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada bolalar serebral falajining (BSF) klinik, psixologik va pedagogik xususiyatlari kompleks yondashuv asosida tahlil qilingan. BSFning kelib chiqish sabablari, erta ontogenez davrida bosh miyaning zararlanishi bilan bog‘liqligi hamda uning asosiy klinik belgisi sifatida harakat buzilishlarining ustuvorligi yoritilgan. Shuningdek, kasallikning nutqiy, kognitiv va sensor rivojlanishga ta’siri, harakat-tayanch apparati funksiyalaridagi o‘zgarishlar va ularning bola shaxsining umumiy rivojlanishiga ta’siri ochib berilgan. Maqolada BSF bilan og‘rigan bolalarning psixologik rivojlanishidagi o‘ziga xosliklar, ijtimoiy moslashuv muammolari hamda ularni ta’lim-tarbiyaga jalb etishning pedagogik shart-sharoitlari ko‘rib chiqilgan. Shu bilan birga, kompleks korreksion yondashuv — tibbiy, psixologik, pedagogik va logopedik yordamning ahamiyati asoslab berilgan.