(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada nutqida og‘ir nuqsonlari bo‘lgan bolalarni maktab ta’limiga tayyorlash jarayonining nazariy va amaliy jihatlari chuqur tahlil qilingan. Nutq buzilishlarining bolalar rivojlanishining kognitiv, kommunikativ va ijtimoiy sohalariga ta’siri yoritilib, ularni bartaraf etish va kompensatsiya qilishga qaratilgan zamonaviy logopedik hamda maxsus pedagogik yondashuvlar ko‘rib chiqilgan. Maqolada maktabga tayyorgarlik jarayonida bolalarning nutqiy faolligini oshirish, so‘z boyligini kengaytirish, tovush talaffuzini me’yorlashtirish va kommunikativ kompetensiyalarni shakllantirishga xizmat qiluvchi metodlar tizimi tahlil etiladi. Shuningdek, individual va differensial yondashuvning ahamiyati, korreksion-pedagogik ishlarning bosqichma-bosqich tashkil etilishi hamda o‘yin texnologiyalari va vizual vositalardan foydalanish samaradorligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, muntazam logopedik mashg‘ulotlar va maqsadli pedagogik qo‘llab-quvvatlash bolalarning maktab ta’limiga moslashuv darajasini sezilarli darajada oshiradi. Maqolada, shuningdek, ota-onalar bilan hamkorlikni kuchaytirish, inklyuziv ta’lim muhitini yaratish va bolalarning ijtimoiy faolligini rivojlantirishga alohida e’tibor qaratiladi. Ushbu yondashuvlar nutqida og‘ir nuqsonlari bo‘lgan bolalarning to‘liq rivojlanishi va ta’lim jarayoniga muvaffaqiyatli integratsiyalashuvini ta’minlashda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi.