(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada neyrolingvistikaning asosiy nazariy yo‘nalishlari va gap ishlov berish mexanizmlari tahlil qilinadi. Ushbu tadqiqotda Friederici ketma-ket qayta ishlash modeli, Hagoort MUC modeli va Levelt nutq ishlab chiqarish modeli qiyosiy ko‘rib chiqiladi. Broka va Vernike hududlarining sintaktik va semantik integratsiyalashdagi roli, ERP-komponentlarining gap ishlov berishdagi ahamiyati hamda tilga xos milliy parametrlarning neyral tashkil etilishdagi ta’siri batafsil tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, gap ishlov berish miyaning keng tarqalgan tarmog‘iga tayanadi va unda universal mexanizmlar bilan tilga xos jarayonlar uyg‘un ishlaydi.