(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada XIV asr yozma yodgorligi — “Nahj ul-farodis” asarida uchraydigan fors-tojik o‘zlashmalarining morfologik va semantik-statistik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida asar leksikasidagi fors-tojik qatlam aniqlanib, ularning umumiy ulushi, so‘z turkumlari bo‘yicha taqsimoti hamda grammatik moslashuv xususiyatlari o‘rganildi. Tahlil natijalariga ko‘ra, mazkur o‘zlashmalar asosan ot va sifat turkumlarida jamlangan bo‘lib, nominativ va tavsiflovchi funksiyalarni bajaradi. Shuningdek, ular turkiy affikslar orqali morfologik moslashuvga uchragani aniqlandi. Semantik jihatdan esa ushbu birliklar diniy, ijtimoiy va ruhiy tushunchalarni ifodalashda muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqot natijalari o‘rta asr turkiy adabiy tilining shakllanishida til kontaktlari va o‘zaro ta’sir jarayonlarining ahamiyatini ko‘rsatadi.