(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Hisob so‘zlar predmetlarning miqdorini ifodalashda qo‘llaniladigan maxsus leksikgrammatik birliklar hisoblanadi. Ular ayrim tillarda grammatik tizimning majburiy elementi bo‘lsa, boshqa tillarda esa leksik birlik sifatida ishlatiladi. Mazkur maqolada xitoy, vyetnam, hindiy, ingliz, o‘zbek, nemis va rus tillaridagi hisob so‘zlar tizimi qiyosiy-tipologik jihatdan o‘rganiladi. Tadqiqotda hisob so‘zlarning semantik va funksional klassifikatsiyasi ishlab chiqilib, ularning grammatiklashuv darajasi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari ko‘rsatadiki, Sharqiy Osiyo tillarida hisob so‘zlar majburiy grammatik element hisoblanadi, Yevropa tillarida esa ular asosan o‘lchov yoki miqdor bildiruvchi leksik birlik sifatida qo‘llanadi.