(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada psixolingvistika doirasida til bilan nutqning o‘zaro munosabati nazariy jihatdan o‘rganiladi. Til ijtimoiy belgilar majmuasi, nutq esa bu majmuaning muloqot vaziyatida konkret shaxs tomonidan qo‘llanilishi sifatida talqin etiladi. Sossyurning langue/parole juftligidan boshlanib, Vigotskiyning ichki nutq g‘oyasiga, undan so‘ng Leontyevning nutqiy faoliyat nazariyasiga qadar ilmiy fikr qanday rivojlanganiga nazar tashlanadi. Nutq shakllanganda til tizimining har bir bosqichda tutgan o‘rni ko‘rib chiqiladi. O‘zbek tilining agglyutinativ tabiatidan kelib chiqqan o‘ziga xosliklar ham alohida muhokama etiladi; neyrolingvistik