(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada nemis va o‘zbek tillarida genderga oid til birliklarining ifodalanish xususiyatlari qiyosiy-lingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda har ikki tilda genderni ifodalovchi leksik, grammatik va pragmatik vositalarning o‘ziga xos jihatlari yoritiladi. Nemis tilida grammatik jins kategoriyasi va uning nutqdagi funksional namoyonlari, o‘zbek tilida esa biologik va ijtimoiy jinsni ifodalovchi til birliklarining leksik-semantik xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, genderga oid til birliklarining milliy-madaniy asoslari, ularning kommunikativ vazifasi hamda nutqiy qo‘llanishdagi farqli jihatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari nemis va o‘zbek tillarida genderga oid birliklarning shakllanishi va qo‘llanish mexanizmlarini chuqurroq anglashga, shuningdek qiyosiy tilshunoslik va lingvokulturologiya sohasidagi ilmiy qarashlarni boyitishga xizmat qiladi.