(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi nutq jarayonida uchraydigan tavtologiya hodisasining lingvistik tabiati, uning yuzaga kelish sabablari hamda nutq madaniyatiga ta’siri ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tavtologiya tilshunoslikda ortiqcha takror, mazmuniy ortiqchalik yoki semantik jihatdan bir-birini takrorlaydigan birliklarning qo‘llanishi sifatida talqin etiladi. Maqolada tavtologiyaning leksik, semantik va stilistik ko‘rinishlari o‘zbek tilidagi ilmiy, publitsistik va og‘zaki nutq namunalarida misollar asosida yoritiladi. Shuningdek, tavtologiyaning kommunikativ samaradorlikka salbiy ta’siri, nutqning aniqligi, ixchamligi va ifodaviyligiga putur yetkazishi masalalari tahlil etiladi.