(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
XI-XIII asrlar adabiyotshunosligi turkiy adabiyotshunoslik tarixining muhim bosqichi sifatida ilmiy-nazariy qarashlarining shakllanishining muhim davri sifatida e’tiborga molik. Insoniyat badiiy tafakkurining shakllanishi va ma’lum poetik qoliplarga ega bo‘lish bosqichi qadimgi turkiy manbalarda aks etgan. Yusuf Xos Hojibning “Qutadg‘u bilik” asari turkiy adabiyotning dastlabki yozma dostoni – badiiy yuksak syujet tizimiga ega asar sifatida baholanishi bilan birga asarda muallifning adabiy-estetik qarashlari ask etishi bilan xarakterli. “Qutadg‘u bilik” asaridagi adabiy-estetik qarashlar orqali XI asrlar adabiy muhiti haqida yetarlicha ma’lumotga ega bo‘lish mumkin. Shu jihatdan “Qutadg‘u bilik” asarining adabiyotshunoslik yo‘nalishida tadqiq etish zarurati tug‘iladi. Maqolada asarning ayni jihatlari tadqiq etiladi.