(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada o’zbek tilining turli viloyat shevalarida qo’llaniladigan dialektal soʻzlar qiyosiy jihatdan o’rganiladi. Boysun–Sho‘rchi guruh shevalarining leksik boyligi umumxalq o‘zbek tilining asosiy lug‘at fondi va umumiy lug‘at tarkibidagi so‘zlarni tashkil qiladi. Shu bilan birga ularda o‘ziga xos so‘zlar, atamalar ham mavjud bo‘lib, bunday so‘zlar adabiy til va uning ko‘pchilik shevalarida uchramaydi. Shevalar xalq tarixini yoritishda katta ilmiy-amaliy ahamiyatga ega va tarixiy grammatika hamda tarixiy leksikografiyasini yaratish uchun ham boy ma’lumot beradi.