(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada aviatsiya terminlarini tartibga solish masalalari, xususan, terminlarning semantik, morfologik va funksional xususiyatlari hamda sohaviy diskursdagi kommunikativ vazifalari tahlil etilgan. Aviatsiya terminlarini standartlashtirish jarayonining lingvistik mexanizmlari terminlarning unifikatsiyasi, kodifikatsiyasi, normativlashuvi, shuningdek, termin komponentlarining tizimli tashkil etilishi va ularning semantik aniqligi masalalari yoritilgan. Ingliz, rus va o‘zbek tillarida qo‘llaniladigan aviatsiya terminlari chog‘ishtirma tahlil qilinib, ularning strukturaviy modellaridagi umumiylik va tafovutlar aniqlangan, interlingval moslashuv va terminologik ekvivalentlik muammolari asoslangan. Shuningdek, aviatsiya terminologiyasini standartlashtirish zarurati murakkab texnik tushunchalarni aniq va bir ma’noli ifodalash, professional kommunikatsiyada terminologik barqarorlikni ta’minlash hamda sohaviy axborot almashinuvida semantik noaniqliklarning oldini olish kabi omillar bilan izohlangan. Tadqiqot natijasida aviatsiya terminologiyasini standartlashtirishning asosiy lingvistik mezonlari aniqlashtirilib, terminologik tizimni optimallashtirish va me’yoriy bazani takomillashtirishga qaratilgan ilmiy xulosalar ilgari surilgan.