(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada diniy folklorizmlar va ularning tarixiy roman badiiyatidagi funksiyasi “Alisher Navoiy” romani misolida tahlil qilinadi. Tadqiqotda diniy-e’tiqodiy qarashlarga asoslangan folklor motivlari, rivoyatlar va mifologik obrazlarning badiiy matndagi transformatsiyasi, ularning semantik va estetik yuklamasi ilmiy asosda yoritiladi. Asarda payg‘ambarlar haqidagi rivoyatlar, muqaddas obrazlar hamda e’tiqodiy qarashlar orqali qahramon xarakterini ochish, tarixiy voqelikni legitimatsiya qilish va badiiy umumlashuvga erishish mexanizmlari aniqlanadi. Shuningdek, diniy folklorizmlarning arxetipik asoslari, ularning mifopoetik tafakkur bilan bog‘liqligi hamda kompozitsion va g‘oyaviy funksiyalari zamonaviy folklorizm nazariyalari asosida izohlanadi.