(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur tadqiqot maktab o‘quvchilarida jismoniy va funksional rivojlanish ko‘rsatkichlarining yoshga bog‘liq o‘zgarishlarini aniqlashga qaratilgan. Tadqiqot davomida turli yosh guruhlariga mansub o‘quvchilarning antropometrik hamda funksional ko‘rsatkichlari kompleks ravishda o‘rganildi. Xususan, bo‘y, tana vazni, yurak-qon tomir va nafas olish tizimi faoliyatining yosh bilan bog‘liq dinamikasi statistik tahlil asosida baholandi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatdiki, o‘quvchilarning jismoniy va funksional rivojlanishi yosh ortishi bilan izchil ravishda o‘zgarib boradi hamda bu jarayonga turli omillar, jumladan, jismoniy faollik darajasi, ovqatlanish rejimi va turmush tarzi sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari asosida o‘quvchilar salomatligini mustahkamlash va rivojlanish ko‘rsatkichlarini yaxshilashga qaratilgan profilaktik chora-tadbirlarni kuchaytirish zarurligi asoslab berildi.