(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada qipchoq etnonimining kelib chiqishi, tarixiy manbalardagi talqinlari va turkiy xalqlar etnogenezidagi o‘rni yoritiladi. Qipchoqlar turkiy xalqlarning yirik qabilalaridan biri bo‘lib, o‘zbek xalqi hamda boshqa turkiy xalqlar — qozoq, qirg‘iz, qoraqalpoq, turkman, tatar va boshqirdlarning etnik tarkibida muhim komponent hisoblanadi. Tadqiqotda qipchoq atamasining paydo bo‘lishi haqidagi turli ilmiy qarashlar, jumladan, Mahmud Qoshg‘arining “Devonu lug‘otit turk” asari hamda Abulg‘oziy Bahodirxonning “Shajarayi turk” asaridagi ma’lumotlar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, etnonimning etimologiyasi haqidagi zamonaviy turkologik qarashlar ham ko‘rib chiqilib, qipchoqlar tarixiy taraqqiyoti va ularning Markaziy Osiyo xalqlari shakllanishidagi ahamiyati ilmiy jihatdan izohlanadi.