(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur ishda sintaktik-stilistik figuralar tasnifining antik davrdan hozirgi kunga qadar bosib o‘tgan evolyutsion yo‘li tahlil qilinadi. Aristotel, Kvintilian, Lomonosov, Balli va Galperin kabi olimlarning yondashuvlari qiyosiy o‘rganilib, ularning an’anaviy qarashlariga nisbatan muallifning tanqidiy munosabati bayon etilgan. Tadqiqotning yangiligi o‘zbek tili tabiatidan kelib chiqqan holda, figuralarni lingvokulturologik tamoyillar asosida tasniflashdan iborat. Xususan, o‘zbek nutqidagi «Andisha» kognitiv fenomeni, binar dunyoqarash va ruhiy dinamika figuralari tizimlashtirildi. Tadqiqot natijasida sintaktik figuralar shunchaki nutq bezagi emas, balki milliy etika va lisoniy tafakkurni ifodalovchi madaniy fenomen sifatida asoslandi.