(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Devonu lug‘otit turk asarida ranglar semantikasi, ularning qadimgi turkiy til tizimidagi lug‘aviy va ma’noviy xususiyatlari tahlil qilinadi. Rang nomlarining shakllanishi, qo‘llanish doirasi hamda turli predmet va hodisalarni nomlashdagi o‘rni misollar asosida yoritilgan. Shuningdek, ranglarning inson tashqi ko‘rinishi, ruhiy holati, kiyim-kechak, oziq-ovqat, hayvon va o‘simlik nomlari, geografik joylar, qazilma boyliklar, tabiat hodisalari va davlat ramzlari bilan bog‘liq holda qo‘llanishi ko‘rsatib berilgan. Maqolada ranglar qadimgi turkiy xalqlarning dunyoqarashi, tafakkuri va madaniy hayotida muhim semantik vosita sifatida xizmat qilganligi ilmiy asosda yoritiladi.