(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada jadid adabiyotining shakllanish manbalari, xususan, Sharq mumtoz adabiyoti, islomiy-ma’rifiy meros hamda G‘arb va rus adabiyotining ma’rifatparvarlik va realizm an’analari tahlil qilinadi. Tadqiqotda XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Turkistonda yuz bergan ijtimoiy-tarixiy jarayonlar jadid adabiyotining g‘oyaviy va badiiy asoslariga ta’siri bilan o‘rganiladi. Shuningdek, maqolada jadid adabiyotida psixologik chuqurlik, milliy uyg‘onish g‘oyalari, ijtimoiy adolat va ta’lim masalalari qanday ifodalanganligi ko‘rsatiladi. Muallif jadid adabiyotini milliy va jahon madaniy jarayonlarining kesishgan nuqtasida shakllangan murakkab adabiy hodisa sifatida baholaydi va uning o‘zbek adabiyoti tarixidagi o‘rni hamda zamonaviy ilmiy diskursdagi dolzarbligini ta’kidlaydi.