(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada din, mif va adabiyot o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik, ularning tarixiy shakllanish jarayoni hamda inson tafakkuri evolyutsiyasidagi o‘rni O‘zbek adabiyotining tarixi va buguni misolida ilmiy-nazariy asosda tahlil qilinadi. Mifologik tafakkurdan diniy ongga, diniy ongdan esa badiiy-estetik tafakkurga o‘tish jarayonlari madaniy va falsafiy kontekstda yoritiladi. Shuningdek diniy-mifologik motivlarning bugungi o‘zbek nasrida transformatsiyaga uchrashi, arxetip va ramz kategoriyalari orqali badiiy ma’no hosil qilishi hodisasi qisqacha talqin qilinadi.