(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Sultonxon to‘ra Ado ijodida uchraydigan ruboiy-mustazodlarning badiiy va janriy xususiyatlari tahlil qilinadi. Shoirning mumtoz adabiyotdagi o‘rni, uning ruboiy va mustazod shakllarini uyg‘unlashtirish orqali yangi badiiy uslub yaratgani ilmiy jihatdan yoritiladi. Ado tomonidan Alisher Navoiy, Umar Xayyom, Abdurahmon Jomiy va Pahlavon Mahmud kabi Sharq mutafakkirlarining ruboiylariga mustazod bog‘lash jarayoni, bu jarayonda asar mazmunini boyitish va falsafiy g‘oyalarni yanada chuqurlashtirishga erishilgani ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, qo‘lyozma manbalarda saqlanayotgan ruboiy-mustazodlar haqida ma’lumot berilib, Ado ijodining o‘ziga xosligi va adabiyot tarixidagi ahamiyati yoritiladi.