(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada ingliz, rus va o‘zbek tillaridagi qo‘shma gaplarning izomorfik va allomorfik stilistik jihatlari qiyosiy-tipologik hamda lingvostilistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Izomorfizm va allomorfizm tushunchalari stilistika doirasida qayta talqin qilinib, parallelizm, antiteza, asindeton, polisindeton, gradatsiya va paremiologik korrelyatsiya singari hodisalarning uch tilda qanday reallashishi ko‘rsatiladi. Shuningdek, qo‘shma gaplarning stilistik tabiatini taqozo etuvchi lingvistik omillar — tipologik qurilish, predikativlikni ifodalash vositalari, so‘z tartibi, bog‘lovchi tizimi, prosodiya va janr taqsimoti hamda ekstralingvistik omillar — adabiy an’ana, diniy matnlar, og‘zaki xotira, ta’limiy norma, tarjima va media muhiti izchil yoritiladi. Maqolada ingliz, rus va o‘zbek materiallari asosida keltirilgan paremiologik va badiiy misollar yordamida qo‘shma gaplar stilistikasining universal yadrosi hamda milliy-tipologik o‘ziga xos qatlamlari ajratib ko‘rsatiladi. Natijada qiyosiy stilistika uchun funksional-pragmatik ekvivalentlik va tipologik proporsionallikni uyg‘unlashtirgan ilmiy xulosalar taklif etiladi.