(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada sud-huquqiy matnlar — hukm, qaror va da’vonoma — tizimida ekstralingvistik omillarning matn tuzilishiga ta’siri lingvistik-pragmatik metodologiya asosida o‘rganiladi. Ijtimoiy-kommunikativ kontekst, huquqiy tartibga solish talablari, adresat omili va institutsional muhit kabi ekstralingvistik determinantlarning yuridik matnlar kompozitsion-semantik qurilishiga ta’sirini tahlil qilish asosiy maqsad sifatida belgilangan.Yozma nutqning ijtimoiy konteksti, madaniy omillari va huquqiy sistema bilan bog‘liqligi, ularning barchasi yuridik yozma nutqning samarali va to‘g‘ri ishlatilishiga ta’sir etuvchi muhim faktorlar sifatida e’tiborga olinadi. Yuridik yozma nutqni tushunish va o‘rganish, shuningdek, uning kelajagini bashorat qilish huquqiy professionallar, talabalar va mutaxassislar uchun zaruriy hisoblanadi.