(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada badiiy tarjimada erkalash ma’nosini ifodalovchi birliklarning gender-pragmatik funksiyasi “Romeo va Julyetta” hamda “Hamlet” tragediyalari va ularning M. Shayxzoda hamda J. Kamol tarjimalari misolida tahlil qilinadi. Tadqiqot erkalash birliklarining subyekt-adresat tizimi, illokutiv kuchi, kommunikativ vazifasi hamda genderga xos qo‘llanish farqlarini aniqlashga qaratiladi. Natijalar erkalash birliklari dialogik diskursda yaqinlik, ierarxiya va munosabat dinamikasini belgilashini, tarjimada esa ularning semantik mazmuni bilan birga pragmatik ta’siri va gender yuklamasini saqlash zarurligini ko‘rsatadi.