(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Buxoro adabiy muhitida yashab ijod qilgan bir qancha shoirlar ijodi tahlil qilinadi. Bulardan, Mullo Abdumajid Muztarib, Abdulloboqiyxo‘ja Nozim (Bebok), Shamsiddin Muhammad Shohin, Muhammad Siddiq Hayrat hamda Sadriddin Ayniy ijodining badiiy-g‘oyaviy xususiyatlari ochib beriladi. Ijodkorlar asarlarida ishqiy lirika, ijtimoiy adolatsizlik, hijron, kimsasizlik va zamona nosozliklariga munosabat masalalari tahlil qilinadi. Buxoro adabiy muhiti o‘zbek va tojik adabiyotining rivojida muhim bosqich bo‘lgani ilmiy asosda muhokama qilinadi.