(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola o‘rta maktab o‘quvchilarida kommunikativ ko‘nikmalarni rivojlantirishning nazariy asoslarini keng yoritishga bag‘ishlangan. Maqolada kommunikativ ko‘nikmalar tushunchasi, ularning rivojlanish bosqichlari, ta’lim jarayonida samarali shakllantirish usullari va pedagogik texnologiyalar tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘quvchilarning muloqot qobiliyatini oshirishda til va nutqning ahamiyati, interaktiv va dialogik metodlarning roli batafsil yoritilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, kommunikativ ko‘nikmalarni tizimli ravishda rivojlantirish o‘quvchilarda o‘z fikrini aniq ifoda etish, boshqalar bilan samarali muloqot qilish va ijtimoiy muhitga moslashish qobiliyatini oshiradi. Maqola o‘qituvchilarga va pedagoglarga maktabda samarali kommunikativ muhit yaratish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni taklif etadi.