(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada italyan va o‘zbek tillarida xushmuomalalik strategiyalarining lingvistik va pragmatik xususiyatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda so‘rov, uzr va rad etish kabi nutq aktlari doirasida xushmuomalalik strategiyalarining ifodalanish usullari o‘rganildi. Natijalar italyan tilida xushmuomalalik ko‘proq grammatik vositalar orqali, o‘zbek tilida esa leksik markerlar va hurmat bildiruvchi morfologik shakllar yordamida ifodalanishini ko‘rsatdi. Shuningdek, diskurs markerlarining muloqotdagi pragmatik funksiyasi ham tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari xushmuomalalik strategiyalarining madaniyatlararo xususiyatlarini yoritib, ularning tarjima jarayonidagi ahamiyatini ko‘rsatadi.