(untitled) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Filip Rotning “The Ghost Writer” asari misolida badiiy adabiyotning madaniy va ijtimoiy to‘siqlarga nisbatan qarshilik ko‘rsatish usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot markazida mualliflik konsepsiyasi, ya’ni yozuvchining jamiyat, oila va tarix oldidagi mas’uliyati hamda uning erkinlik uchun kurashi turadi. Asar qahramoni Neytan Zukerman timsolida yosh yozuvchining an’anaviy qarashlar tazyiqidan qutulib, o‘z ijodiy yo‘lini topish jarayoni tahlil qilindi. Filip Rot adabiyotni shunchaki bayon vositasi emas, balki shaxsning o‘zligini himoya qilish va madaniy stereotiplarga qarshi turish quroli sifatida talqin qiladi. Tahlil davomida yozuvchining haqiqatni tasvirlashda ramziy obrazlardan qanday foydalangani yoritib beriladi.